Bijziend of verziend

Bijziendheid

Bijziendheid heet met een mooi woord myopie en treedt in sommige gevallen al op jonge leeftijd op. Myopie is soms erfelijk en wordt veroorzaakt doordat de oogbol in een te lange (of diepe) vorm groeit. Daardoor komen de lichtstralen die uit de verte komen en door de ooglens worden gebundeld, al voor het netvlies samen en ontstaat er een onscherp beeld. Deze afwijking wordt opgeheven door min-glazen. Min-glazen zijn in het centrum dunner dan aan de rand. Het beeld dat iemand ziet door min glazen is wat verkleind.

Verziendheid

Verziendheid, of hyperopie wordt vaak (te)laat opgemerkt, omdat mensen zich al op jonge leeftijd aanleren om dit zelf te corrigeren. Verzienden kunnen in de verte vaak goed zien. Maar om bijvoorbeeld te kunnen lezen, is een te sterke bolling nodig van de ooglens en daarvoor moet een extra inspanning worden geleverd. Verziendheid leidt daardoor vaak tot hoofdpijn, nervositeit en branderige ogen.

Heel lang corrigeert het oog deze tekortkoming zelf en bemerkt u alleen een toename van de leesklachten. Bij de oogmeting blijkt dan vaak dat u eigenlijk al veel langer aan een bril toe was. Verziendheid wordt behandeld met plus-glazen, die er voor zorgen dat de lichtstralen korter worden en dus eerder samenkomen op het netvlies. Deze glazen zijn in het midden dikker dan aan de rand, en vergroten het beeld enigszins.